Nanges jer??

Seronok bila lihat adik-adik dan rakan-rakan yang kembali mengenali Islam,

Yerlah dulu faham hanya sekadar di peringkat ilmu. Tak rasa sayang pon dengan Islam. Amalan harian jadi rutin.

Alhamdulillah sekarang mula sedar betapa valuenya Islam yang dianuti. Mulai sedar betap beruntungnya berada dalam Islam.

Lebih lagi sekarang baru sedar jadi Islam ni ada tanggungjawab dan peranan. Bukan sekadar menjadi pengikut dan berdiam diri. Jaga diri sendiri sahaja.

 

Seronok bila insan-insan yang tersentuh mulai bekerja. Mulai merasa ingin berkongsi dengan sahabat-sahabat mereka yang lain. Bagus! semangat begini yang kita mahukan. Kita mahu selalu sharing. Sharing is caring!

Tak mahulah dapat pastuh pendam sorang-sorang. Rugilah. Nabi kan suruh sampaikan walaupun satu ayat. (au ka ma qal hadith nabi saw).

Tapi kan…

Bila kita disentuh dengan satu program, kita akan rasakan program tersebut adalah segala-galanya. Tak salah. Itu memang nature manusia. Kita akan rasa nak bawak sahabat-sahabt kita join sama program yang kita dah attend. Perasaan begini pon sangat bagus. Kita nak sahabat kita rasa seperti mana yang kita rasa.

Tapi kan…

Kalau kita asyik-asyik dengan program yang sama saja apa akan jadi? Kita nak datang program yang sama jer. Program lain tak mahu..Sebabnya seronok tengok orang lain nangis-nangis keinsafan. Seronok tengok orang lain bagi comment-comment keinsafan…. Bagus lah jugak tapi apa nak buat lepas orang-orang ni insaf?

Lepas nangis-nangis kita tinggalkan dia terkontang kanting sendirian. Bagus sket kita ajak dia join lagi program tersebut untuk jadi pembantu. Dia pon akan rotate benda yang sama. Jadi lepas nih akan ramai orang jadi pembantu untuk lihat orang lain insaf. Jadilah berbondong-bondong penonton keinsafan!

Patut ker macam tuh?

Program-program keinsafan atau motivasi atau kesedaran hanyalah spark plug. Hanya pemula. tak boleh lah ambil peranan minyak.

Walau hebat mana pun spark plug yang kita guna untuk hidupkan motor kita, dia tak akan mampu bertahan jika tiada minyak.

Lepas motor hidup, spark plug tak guna dah. Boleh buang pun tak per. Tapi kalu buang nanti nak hidup balik macam mana? huhu..

 

Jadi yang melalut panjang-panjang ni bukan saja-saja nak membebel. Tapi nak kita sama-sama sedar yang peranan kita bukan sahaja nak orang sedar. Tapi kita nka sama-sama terus menongkah arus jahiliyyah yang maha hebat sekarang ini sama-sama. Kita sama-sama belajar.

Pendek citer usrahlah. Ada orang panggil liqa’. Ada orang panggil circle.. tak kisahlah panggil apa pun. Tapi yang penting join and pastikan diri sentiasa meningkat. Supaya kita tak tergelam dengan diri sendiri.

 

Allahualam.

Contoh engineering sebab saya kan engineer.. =)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s